Drónokkal a vírus ellen

HungaroControl2020. 11. 15.

A koronavírus-járvány elleni védekezés fontos eleme a közösségi távolságtartás, éppen ezért a pilóta nélküli légi járművek használata nagy segítségünkre lehet a pandémia idején. Az elmúlt hónapokban a légi közlekedési iparág ezen szegmensében új távlatok és lehetőségek nyílnak. A HungaroControl Podcast második adásában erről beszélgetünk Dobi Sándorral, a társaság kutatás-fejlesztési szakértőjével.

A drónozásról, illetve a pilóta nélküli légi járművek tömeges használatáról alapvetően negatív kép él a társadalomban. Az elmúlt években több nagy nemzetközi repülőtér forgalmát sikerült órákra megbénítania a felelőtlen vagy rossz szándékú drónozóknak, felmérések szerint azonban a többség a magánszféra megsértésétől tart a leginkább. A pilóta nélküli eszközök alkalmazása a koronavírus-járvány elleni védekezésben ugyanakkor egyedi lehetőség az iparág számára, hogy változtasson a drónok kedvezőtlen megítélésén.

A HungaroControl kutatás-fejlesztési szakértője szerint

az emberek sokkal nyitottabbak az olyan technológiai megoldásokra, amelyek a pandémiás időszak átvészelését megkönnyítik.

A drónok használata pedig nagy segítség a járvány idején, hiszen ezekkel az eszközökkel gyorsan és érintkezésmentesen kézbesíthetünk gyógyszereket, laboratóriumi mintákat és élelmiszert is.

Kínában évek óta széles körben hasznosítják a pilóta nélküli légi járműveket. A járvány kitörésekor a vesztegzár alá helyezett városnegyedeket figyelték drónokkal, de rendszeresen alkalmazzák őket közterületek fertőtlenítésére és szállítmányozásra is. Európában és Amerikában ugyancsak számos területen vetették be a drónokat az elmúlt hónapokban: több német startup laboratóriumi vizsgálatra szánt minták és védőfelszerelések szállítására használja az eszközöket, ezzel hozzájárulva a tesztelési kapacitás növeléséhez.

Ám hasonlóan más technológiákhoz a drónok sem válthatnak ki minden, emberek által végzett feladatot, sőt, bizonyos területeken jobb eredmények érhetők el emberi munkavégzéssel. Ennek szemléltetésére a szakértő elmondta:

a pandémia idején több országban megpróbálták alkalmazni a drónokat tömeges testhőmérséklet-mérésre, de az adatok nem voltak pontosak, emberek ezt a munkát sokkal gyorsabban és egyszerűbben képesek elvégezni.

Az adásból az is kiderül, hogy Afrikában a drón már a mindennapok része. Ruandában például magánvállalkozások több éve használják a pilóta nélküli légi járműveket gyógyszerkészítmények szállítására az állammal együttműködésben. A koronavírus-járvány idején különböző teszteket és védőfelszereléseket szállítottak így, elkerülve ezzel a kevésbé biztonságos területeket.

A teljes beszélgetés itt érhető el:

Cimkék:

Kategóriák: