Faültetéssel a fenntarthatóságért

HungaroControl2020. 05. 01.

A HungaroControl fenntarthatósági kezdeményezései egyikeként karbonsemlegessé tette legnagyobb éves rendezvényét. Az eseményhez kapcsolódó kibocsátást a legapróbb részletekig kiszámolták, mint ahogyan azt is, hogy a környezeti terhelés hány fa ültetésével kompenzálható.

Nemcsak a HungaroControl, de a dolgozói számára is kiemelten fontos a környezettudatosság. Egy céges belső felmérés alapján tízből kilenc kolléga a cég mindennapos működésében is szívesen látja és szorgalmazza a környezetvédelmet szolgáló kezdeményezéseket. Ezekhez az elvárásokhoz igazodik a társaság azon elhatározása, hogy a legnagyobb eseményei karbonlábnyomát csökkentse, illetve ellentételezze. Elsőként legnagyobb rendezvényét, az éves partnertalálkozót tette karbonsemlegessé.

A fenntartható események koncepciója két pilléren áll. Egyrészt a megmaradt ételeket a rendezvényt követően azonnal rászorulóknak adományozzák a Budapest Bike Maffia kezdeményezéséhez csatlakozva. A másik oldalon pedig komoly kutatások indultak, amelyeknek célja az volt, hogy kiszámolják, egy ekkora rendezvény pontosan mennyi szén-dioxid kibocsátásával jár.

Számba vették a rendezvény szervezésére fordított munkaórákat, a felhasznált papír és energia mennyiségét, a ledfalak és a világítás fogyasztását, illetve az ételek-italok elkészítésének és kiszállításának, karbonlábnyomát is. Nem csupán nagyságrendi kalkulációk készültek, ugyanis még a hús- és zöldséges ételekhez kapcsolódó, eltérő nagyságú kibocsátást is figyelembe vették, emellett azt is nézték, hogy az adott eseményre a vendégek milyen közlekedési eszközzel érkeztek.

A végső adatokból kiderült, hogy a rendezvény kibocsátásának legnagyobb részét az utazás adta, vagyis az, hogy a vendégek, külföldi partnerek Magyarországra érkeztek, sok esetben repülőgéppel – a teljes emisszió 86 százalékát ez a tétel tette ki.

A fentiek után következett a számítások másik fázisa: amikor azt vizsgálták, hány fa ültetésével lehet kompenzálni ezt a kibocsátást. A HungaroControl úgy döntött, hogy őshonos gyümölcsfákat telepít a kiválasztott iskolák, óvodák, szociális intézmények udvarára. A fák így nem csupán a szén-dioxid megkötésében, de az oktatásban, a környezetismeret-órákon is szerepet kaphatnak majd. Nagyjából 120 ma ültetett fa képes megkötni a társaság partnertalálkozójának szén-dioxid-kibocsátását, vagyis a gyakorlatban is karbonsemlegessé tenni az eseményt.

A szén-dioxid-kibocsátás kompenzációjának inkább a nagyobb rendezvényeknél van relevanciája, a HungaroControl azonban a kisebb, akár belsős eseményeknél is különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, illetve a fenntarthatósági elv érvényesülésére. Ez többek közt az egyszer használatos műanyagpoharak, palackozott italok mellőzését, illetve ezek mennyiségének jelentős csökkentését jelenti, a rendezvényeken kívül a vállalat mindennapi életében is.

Cimkék:

Kategóriák: