Huszonötezer kötetnyi tudás a repülésről

HungaroControl2020. 09. 18.

A HungaroControl repülési szakkönyvtára közel fél évszázada áll a hazai légi közlekedési szakemberek, valamint a repülés tudománya iránt érdeklődők rendelkezésére. A bibliotéka több száz négyzetméterén található közel huszonötezer kötet olyan ereklyéknek számító kiadványokat is tartalmaz, amelyeknek eszmei értéke felbecsülhetetlen a szakma számára.

Az 1974-ben megalakult repülési szakkönyvtár egészen 2001-ig a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatósághoz (LRI) tartozott, 19 éve, a HungaroControl megalakulásával került a vállalat tulajdonába és koordinálása alá. Az Igló utcai székházban található terem kötetei a széles nyilvánosság számára is hozzáférhetők, de amíg ők csak a könyvtárban forgathatják ezeket a kiadványokat, addig a HungaroControl munkatársai ki is kölcsönözhetik azokat.

A szakkönyvtár megannyi izgalmas olvasmánnyal várja az egyszerű érdeklődőket is, a közel negyven éve működő intézmény azonban több ezer pilótát, légiutaskísérőt, repülőgépirányítót, valamint repülőgépszerelőt segített hozzá szakmai fejlődéséhez. Több típusú gyűjtemény található a könyvtárban egészen a repülésmeteorológiai kötetektől a légi jogi könyveken át a safety- és útikönyvekig. Magyarország egyetlen repülési szakkönyvtára a kezdő kutatók, egyetemisták számára is támogatást nyújt, iránytű lehet a tanulásukban, szakmai felkészülésükben, hiszen számos külföldi és magyar kiadvány, repülési gyűjtemény, illetve temérdek régi szakszótár szolgált már szakdolgozatok forrásaként. A fentieken túl a könyvtár többféle jegyzetet árusít a légi közlekedési iparágban dolgozók és az aviatikában jártas tanulók részére. Illetve már a megalakulása óta speciális feladatokat is ellát: a könyvtár munkatársai gondozzák ugyanis a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet, az ICAO iratanyagát.

A könyvtár nem csupán az állandó készletet kezeli, hiszen a HungaroControl kollégáinak folyamatosan fejleszteniük kell magukat, illetve naprakésznek kell lenniük a szakterületükben történő változásokkal, újdonságokkal kapcsolatban – ez az intézmény számára közel 25 külföldi és 45 magyar nyelvű folyóirat beszerzését jelenti.

A vállalat munkatársai olykor különleges kérésekkel is megkeresik a bibliotéka vezetőjét, amelyek teljesítése esetenként hosszabb időt is igénybe vehet. Az ilyen kéréseknek megfelelően a könyvtári állomány folyamatosan bővül kutatás-fejlesztési projekthez kapcsolódó tanulmányokkal, dokumentumokkal, légi jogi, repülésbiztonsággal, illetve drónokkal foglalkozó külföldi kiadványokkal is.

A kiadványok egyelőre nagyrészt papír alapon használhatók, azonban a repülési szakkönyvtár tervei közt szerepel, hogy a köteteket, folyóiratokat, szótárakat és jegyzeteket digitalizálja, ezáltal könnyebben hozzáférhetővé tegye a repülési szakemberek, kutatók, egyetemi hallgatók és mindenki számára, aki a repülés iránt érdeklődik.

A HungaroControl repülési szakkönyvtára

Cimkék:

Kategóriák: