Álom vagy valóság a drónok üzleti felhasználása?

HungaroControl2020. 10. 16.

A dróntechnológia kétségtelenül része a mindennapjainknak, a mesterséges intelligencia fejlődésével pedig egyre nagyobb teret hódít majd magának. A pilóta nélküli légi járművek (a köznyelvben drónok) üzleti és ipari felhasználása az élet számos területén nyújthat kedvező megoldásokat, addig azonban sok technológiai és szabályozással kapcsolatos kihívást kell leküzdenünk. Minderről Dobi Sándort, a HungaroControl kutatás-fejlesztési szakértőjét kérdeztük.

Sokan még ma is úgy gondolják, a drónok ipari és kereskedelmi hasznosítása a jövőben kiszorítja, feleslegessé teheti az emberi munkarőt, ám ez egyértelműen tévhit. Inkább arra lehet számítani, hogy a drónoknak köszönhetően átalakuló munkafolyamatok más kompetenciákat igényelnek a munkavállalóktól. Egy elképzelhető forgatókönyv, hogy a futárok helyét olyan alkalmazottak veszik át, akik a drónok vállalati flottamenedzsmentjéért, karbantartásáért felelnek, vagy éppen útvonalat terveznek majd. Bár a drónok üzleti felhasználása számos területen ma még gyerekcipőben jár, az eddig megszerzett tapasztalatokból következtethetünk a jövő dróniparágának jellemzőire. Nézzük meg tehát, hogy manapság miként hasznosulnak a drónok egyes üzleti szektorokban.

Ahhoz, hogy a drónok üzleti/ipari felhasználásában paradigmaváltás következhessen be, világszerte – így Magyarországon is – számos hidat kell felépíteni. Például egyszerűsíteni kell a légtérfoglalások gyakorlatát és olyan eszközt kell adni a felhasználók kezébe, ami lehetővé teszi számukra a különböző felhasználásokban rejlő valódi potenciál kiaknázását. Az egy drónfelhasználásokat és pilot projekteket megvizsgálva az figyelhető meg, hogy a vállalatok célja általában nem a bevétel növelése, sokkal inkább a költségmegtakarítás. Mivel egyre kevesebb területen képesek addicionális bevételi lehetőséget fellelni, így inkább a költségek optimalizálására koncentrálnak. Ebben pedig jelentős segítséget nyújthat a dróntechnológia alkalmazása a különböző munkafolyamatokban.

Egyik kiváló példa erre a média- és reklámipar, ahol korábban magas költséggel, helikopterekről, komoly stábbal és tervezéssel készülhettek légi felvételek, ma pedig mindez lényegében egyetlen drónnal sokkal olcsóbban, gyorsabban és egyszerűbben kivitelezhető. Arról nem is beszélve, hogy egy drón olyan helyekre is eljuthat – például épületek közé –, ahová a helikopternek esélye sem lenne. Ezáltal új lehetőségek, és szó szerint új perspektívák nyíltak meg a filmgyártás előtt.

How Drones Are Revolutionizing the Way Film and Television Is Made

Last year, the National Academy of Television Arts & Sciences gave Emmy Awards to nine companies for advancing drone use in the TV industry.

A drónok üzleti felhasználásának másik érdekes területe az építőipar. Itt a drónok alternatív betekintési lehetőséget kínálnak a munkafolyamatok ellenőrzésébe, legyen szó akár a földmunkálatok kontrolljáról, egy építkezés előrehaladtának felméréséről, vagy annak ellenőrzéséről, hogy a munkavállalók megfelelően használják-e a védőfelszereléseiket.

Az építőiparhoz hasonlóan az energetikában és közműszektorban is komoly távlatokat nyit a pilóta nélküli repülő eszközök használata. A különböző vezetékek vizsgálata, a hibák – akár mesterséges intelligencián alapuló – felismerése és a kisebb javtások elvégzése révén a jövőben jelentősen átalakulhat majd e szektorok működése. Napjainkban a felsővezetékek karbantartása során, ha valamilyen problémát észlelnek, akkor egy nehezen megközelíthető helyre is gépjárművel (pl. darus kocsival, terepjáróval) mennek ki a szakemberek, hogy megvizsgálják, megjavítsák az éritett hálózati elemeket. A drónok ezt a költséges és összetett feladatot is képesek lehetnek egyszerűsíteni, ráadásul a karbantartó személyzet – ha ehhez a technológiai feltételek is adottak lesznek – akár több száz kilométerről is vezérelheti majd azokat. Ennek megvalósulásához természetesen számos további fejlesztés szükséges a járműipari és közlekedésfelügyeleti oldalon egyaránt. Például lehetővé kell tenni, hogy a drónok nagy távolságokat is tudjanak repülni, illetve távolról vezérelhetők és nyomon követhetők legyenek. Az irányításban és a pozícionálásban a mobiltelekommunikációs hálózat (mint adattovábbítási platform) játszhat kulcsszerepet. A hatótávolság növelése szempontjából pedig egy új akkumulátortechnológia (pl. szilárdtest) bevezetése jelenthet áttörést.

Szintén az energiaiparban számottevő költségcsökkenéssel járhat a szélerőművek drónos helyszíni ellenőrzése és tisztítása, ezek ugyanis meglehetősen munkaerő-igényes és nem mellesleg veszélyes feladatok. Egyes tanulmányok és elemzések szerint a felügyeleti és karbantartási költségeknek akár a fele is megtakarítható ezzel a megoldással.

Drones: The future of asset inspection

With success stories mounting, it’s likely that many more asset operators – from rail companies to grid operators and pipeline constructors – will introduce drone inspection technology. So we believe now is the moment to get on board. But while the potential of UAV inspections is clear, it is worth considering, as with any new technology, the challenges they present.

A drónok természetesen lényeges szerepet játszhatnak a logisztikában is. Ezen a területen egyelőre a drónos alkalmazások teszteléséből származó marketingérték a legerősebb motivációs erő a nagyvállalatok számára, figyelembe véve a jelenlegi technológiai és jogi korlátokat. Az Egyesült Államokban már adottak bizonyos jogszabályi feltételek a drónos szállítmányozás kiterjesztésére. Éppen ezért erre a lehetőségre már több nagy csomagszállító vagy online kereskedő cég rávetette magát (pl. UPS, Amazon, Wing), de a szolgáltatások bevezetése és tömeges használata csak később várható. Nem hagyható szó nélkül, hogy már jelenleg is vannak egyes országokban olyan vállalkozások, amelyek ilyen eszközökkel oldják meg különböző csomagok eseti jellegű célba juttatását. Svájcban például a közúton nehezebben és költségesen megközelíthető, hegyvidéki területeken szállítanak gyógyszerkészítményeket a kórházakba.

Ruandában pedig parittyaként kilőtt, merevszárnyú drónokkal (gyakorlatilag kis, pilóta nélküli repülőkkel) juttatnak el vért és gyógyszereket olyan helyekre, amelyeket autóval nehezen és kockázatosan lehet megközelíteni.

Nem meglepő módon a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban is alkalmazhatók a drónok. Az egyik felhasználási lehetőségük a permetezés – sőt, ezen a területen hatékonyabbak is, mint a hagyományos módszerek, hiszen a drónok a repülésük által generált légörvényeknek köszönhetően képesek a levelek mindkét oldalára eljuttatni a kívánt hatóanyagot. Hasznosnak bizonyulnak továbbá a szántóföldek állapotfelmérésében is, hiszen egy megfelelő kamerával felszerelt drón olyan felvételek készítésére is alkalmas, melyek utólagos elemzésével akár az is megbecsülhető, hogy milyen a föld minősége, nedvességtartalma, mit érdemes oda ültetni. Nem utolsó sorban a már beültetett tábla esetében megállapítható, hogy mely része szorul valamilyen betegség vagy kártevő miatt permetezésre. Ezeknek a technikáknak köszönhetően jelentős költségmegtakarítást érhetnek el a gazdák a földjeiken, és a környezetterhelés is számottevő mértékben csökkenthető. Az erdőgazdálkodásban a drónok az olyan feladatokban tölthetnek be fontos szerepet, mint az illegális fakitermelés és orvvadászat visszaszorítása, a vadállomány vonulásának vizsgálata, a különböző allergizáló növények felkutatása, ritkítása, illetve a térképészeti munkák támogatása.

Cimkék:

Kategóriák: