Figyelem! Hamarosan itt a mydronespace éves adatfrissítésének ideje!

HungaroControl2021. 12. 22.

A drónok üzemeltetésére vonatkozó hazai szabályozásnak megfelelve a magyar légiforgalmi szolgálat 2021. január 1-től tette elérhetővé a mydronespace mobilapplikációt, amely a pilóta nélküli légi járművek szabályos és biztonságos üzemeltetését segíti. Az említett jogszabály előírásait követve 2021. július 31-től új funkciókkal is bővült az alkalmazás. Cikkünkben a mydronespace használatához adunk hasznos tippeket, továbbá szeretnénk felhívni a drónpilóták figyelmét a regisztráció éves megújításával kapcsolatos teendőkre.

A mydronespace mobilapplikáció legfontosabb rendeltetése a hazai repülésbiztonság növelése, éppen ezért abban segítheti a felhasználókat, hogy azok valós időben tájékozódhassanak a magyar légtérstruktúra aktuális állapotáról, valamint a pilóta nélküli légi járművek számára tiltott vagy bizonyos korlátozásokkal igénybe vehető területekről. Köztudott, hogy a lakott terület feletti reptetésekhez a drónpilótáknak eseti légteret kell igényelniük, amit a mydronespace-ben is be kell jelölniük. Az eseti légtérre vonatkozó műveleti korlátozásokról ezután az alkalmazás automatikus értesítést küld a drónpilótáknak, akik ennek figyelembe vételével folytathatják a repülést.

A jogszabály értelmében az illetékes hatóságok meghatározott esetekben műveleti korlátozást vagy tiltást rendelhetnek el a légtérben, amelyről a mobilalkalmazás felhasználói figyelmeztetést kapnak SMS-ben, e-mailben és pop-up üzenetben. A drónpilótáknak az értesítéseket figyelembe véve kell eljárniuk, ami adott esetben akár a repülésük ideiglenes befejezését is jelentheti.

Az alábbi képen egy ilyen példát mutatunk. Képzeletbeli drónpilótánk a piros színnel jelölt eseti légtérben bejelölte a repüléssel érintett területét és megkezdte a repülését. Tételezzük fel, hogy az adott terület közelében baleset történik és a rendőrség a helyszín biztosítása érdekében műveleti korlátozást rendel el, ami az aktív eseti légtér területét érinti – ebben az esetben a pilótának fel kell függesztenie a folyamatban lévő drónműveletét. Erről a rendszer értesíti a drónpilótát, illetve az eseti légtér fehér színűre vált. A drónpilóta a rendszerüzenetből tájékozódhat arról, hogy a továbbiakban milyen eljárást kell követnie. A folyamatot az alábbi képek illusztrálják, további részletek a felhasználói kézikönyvben találhatók:

Amennyiben már meglévő műveleti korlátozás területén próbálja drónpilótánk az eseti légterét aktiválni, akkor az eseti légteret már az aktiválás pillanatában felfüggesztik, és a felhasználó az adott területen végezhető drón műveletekről a mydronespace alkalmazás segítségével tájékozódhat.

Szintén július végén élesítette a HungaroControl a mydronespace alkalmazás webes változatát, amely az app.mydronespace.hu címen érhető el. Ezzel a társaság egy korábban felmerülő igényre válaszolt, mivel több felhasználótól érkezett az a visszajelzés, hogy az alkalmazást az iOS-től és a Google Androidtól eltérő operációs rendszerű eszközről is szeretnék használni. A webes felület a funkcióit tekintve azonos a telefonos alkalmazással, azaz az elvégezhető műveletek megegyeznek és a tájékoztató, figyelmeztető üzenetek is hasonlóképpen érkeznek meg a drónpilótához. A felhasználói fiók létrehozásához itt is szükség van a GoodID használatára.

A következő újítás egy kényelmi funkció bevezetése volt, amely leegyszerűsíti az alkalmazásba való belépést a mydronespace fiókkal rendelkező felhasználók számára, ugyanis a jövőben erre a már meglévő GoodID-s fiókkal is lehetőség van.

A mydronespace webes alkalmazás

Nem utolsó sorban megújult az applikáció személyes menüje is, ami lehetővé teszi a felhasználóknak személyes adataik és beállításaik módosítását. A készülékük vagy SIM kártyájuk cseréje esetén a rendszer megőrzi a korábbi beállítások, így azok nem vesznek el.

Végezetül szeretnénk felhívni a drónpilóták figyelmét a mydronespace-regisztrációk éves megújításával kapcsolatos teendőkre. A mydronespace mobilapplikációt, illetve a webes felületet használók a GoodID segítségével végezhetik el ezt a mindössze pár percig tartó műveletet, amely tulajdonképpen nem más, mint a felhasználói fiók létrehozásakor megadott információk helyességének ellenőrzése, szükség esetén módosítása.

Amint az köztudott – és a virtuális térben való létezésünk szempontjából már-már mindennapos –, számos szolgáltató kéri a felhasználóit, hogy bizonyos időbeli rendszerességgel frissítsék, ellenőrizzék a korábban megadott adatokat. És mivel a mydronespace egyik rendeltetése, hogy elősegítse a hazai jogszabályok betartását, ezért fontos, hogy az alkalmazás használói helytálló információkat adjanak meg a rendszerben.

A műveletet egyébként évente egyszer kell elvégezni, és az évforduló egybeesik a felhasználói fiók létrehozásának időpontjával. Tehát most főként azokat érintheti, akik a jogszabály hatályba lépését követően azonnal regisztráltak a mydronespace-ben.

A regisztráció megújításának időszerűségéről a rendszer minden felhasználónak üzenetet küld még a határidő lejárta előtt. Kérjük a felhasználókat, hogy bizonyos időközönként ellenőrizzék a postafiókjuk levélszemét mappáját is, mivel előfordulhat, hogy a figyelmeztető e-mail ott landol. A mydronespace-regisztrációk éves megújításának elmulasztása esetén a rendszer a felhasználói fiókot előbb zárolja, majd véglegesen törlődnek a fiókhoz tartozó adatok.

A regisztráció megújításakor megadott személyes adatokat a HungaroControl bizalmasan kezeli. Azokat a felhasználók előzetes tájékoztatása és hozzájárulása nélkül – a hatóságok és más szervek részére történő, jogszabályon alapuló kötelező adatszolgáltatás kivételével – harmadik személy részére nem adja át.

Cimkék:

Kategóriák: