Még alaposabb felkészülést tesz lehetővé a megújult NetBriefing

HungaroControl2021. 10. 15.

Új funkciókkal bővült a HungaroControl NetBriefing webalapú szolgáltatása, amely a kisgépes pilóták repüléseinek alapos tervezését, illetve a repülési tervek beadását segíti. A fejlesztésnek köszönhetően elsősorban praktikusabbá vált a felület használata, emellett egyszerűsödtek az információszerzési folyamatok is.

A NetBriefinget minden bizonnyal nem kell bemutatnunk a VFR – azaz a látvarepülés szabályai – szerint közlekedő pilótáknak, hiszen nap mint nap segíti őket a repülési tervek kitöltésében és továbbításában a HungaroControl Repüléstájékoztató Szolgálatához (FIC – Flight Information Centre). A rendszer használatának számos előnye van: csökkentheti a légtérsértések számát, hiszen a repülési terv készítésekor a térképen megjelennek a tiltott vagy bizonyos korlátozásokkal igénybe vehető légterek, így azokat elkerülve tervezhető meg a repülési útvonal. A repüléstájékoztató szolgálattal történő információcserének a bajba jutott légi járművek felkutatásában is óriási jelentősége van, hiszen a FIC szakemberei mindig tudatában vannak a gépek helyzetének. De talán a legfontosabb, hogy a NetBriefing honlapon elérhető, folyamatosan frissülő légiforgalmi és meteorológiai információk biztonságosabbá teszik a kisgépek forgalmát, hiszen azok üzemeltetői előre tájékozódhatnak a tervezett útvonal mentén várható időjárási és domborzati viszonyokról.

Október derekán több új, hasznos funkcióval bővült az ingyenesen használható webes szolgáltatás, ezáltal még jobban támogatja a pilóták felkészülését a repülésekre. Ezeket mutatjuk be az alábbiakban.

Fontos újítás, hogy ezután a felhasználók közvetlenül a kezdőoldalról, egyetlen gombnyomással FPL (Flight Plan Completion) módban is beléphetnek a rendszerbe. Mindez leegyszerűsíti a leadott repülési tervek nyomon követését, hiszen a felületen megjelenik az összes korábban leadott FPL és azok státusza, a szakszolgálatok megjegyzéseivel együtt.

Így szűrhetünk légterekre a megújult NetBriefingben

A menüpont kiegészült egy AIP* ikonnal is – erre kattintva elérhető az európai légiforgalmi információs szolgáltatások digitális adatbázisa, ahonnan a felhasználók letölthetik az AIP-adatokat PDF formátumban.  Országonként lehet szűrni az adatokra, amelyek AIRAC ciklusonként** folyamatosan frissülnek. Az említett információk birtokában a pilóták biztonságosabban tervezhetik meg azokat a lerepülendő útvonalakat is, amelyek esetleg külföldi légteret érintenek, hiszen a NetBriefing új funkciójának köszönhetően megfelelő ismeretekkel rendelkeznek a szomszédos országok légtérstruktúrájáról is.

Szintén hasznos változás, hogy a pilóták ezentúl feltüntethetik a légi járműveik üzemeltetőjét már akkor, amikor a repülőgépről szolgáltatnak alapvető információkat. A rendszer ezt az adatot később automatikusan betölti a repülési terv készítésekor, így többé nem manuálisan kell megadni az üzemeltetőt minden egyes FPL benyújtásakor. Az „aktív légterek” menüpont is újabb funkcióval egészült ki, így a felhasználó státuszuk alapján szűrhet rá az aktív, inaktív, illetve a függőben lévő légterekre.

Végezetül érdemes azt is megemlíteni, hogy a magassági meteorológiai előrejelzés ezután animált formában is elérhető a NetBriefingből. Ehhez a felhasználónak mindössze rá kell kattintania a bal felső sarokban található lejátszás gombra. Az időjárás várható alakulásának dinamikus megjelenítése szintén növelheti a pilóták tájékozottságát, ezáltal pedig a repüléseik biztonságát is.

Animált meteorológiai előrejelzés a NetBriefingben

* Aeronautical Information Publication – a legfontosabb légiforgalmi információkat tartalmazó ICAO-kiadvány

** szabályozott kiadási rendszer

Cimkék:

Kategóriák: