Mi fán terem a repülésmeteorológia? Megtudhatod a HungaroControl első podcastjából

HungaroControl2020. 11. 02.

November elejétől kétheti rendszerességgel jelentkezik a HungaroControl Podcast a légi közlekedés legérdekesebb témáival. Adásainkban iparági szakértőket, pilótákat, valamint légiforgalmi és kutatás-fejlesztési szakemberek kérdezünk repülésfizikáról, drónokról, repülésbiztonsági témákról, illetve a légi navigációhoz köthető fejlesztésekről. Első beszélgetésünkkel a repülésmeteorológia rejtelmeibe adunk bepillantást hallgatóinknak.

A légi közlekedés biztonsága számos tényezőtől függ, ezek között kiemelt jelentőségű a légköri jelenségek pontos ismerete. A HungaroControl Podcast első epizódjában a repülésmeteorológiáról és annak gyakorlati hasznáról beszélgetünk Maár-Laza Borival, a HungaroControl és a Magyar Televízió meteorológusával, és Wilson-Szűcs László légiforgalmi szakreferenssel, korábbi pilótával.

Adásunkból kiderül, hogy mi a különbség a hagyományos meteorológia és a repülésmeteorológia között, tisztázzuk, hogy mivel foglalkoznak az észlelők és az előrejelzők. Szót ejtünk arról is, hogy milyen eszközök állnak a szakemberek rendelkezésére a naprakész és hiteles adatok szolgáltatásához, valamint megtudhatjuk, hogy pontosan mit tartalmaznak a pilótáknak és légiforgalmi irányítóknak eljuttatott, numerikus modellek és az észlelők információiból elkészülő jelentések.

Ezt követően beszállunk a pilótafülkébe is: Wilson-Szűcs László beszél a repülésmeteorológia gyakorlati fontosságáról, pilótaként szerzett élményeiről és eloszlatjuk a turbulencia körüli tévhiteket.

Cimkék:

Kategóriák: