„Újabb lehetőség az oktatás színvonalának emelésére”

HungaroControl2020. 07. 16.

Az innováció a tehetségek ösztönzésével kezdődik – vallja a hazai kutatás-fejlesztésben élen járó HungaroControl. A társaság szinte minden területen elkötelezett a folyamatos technológiai fejlődés iránt, így a társadalmi felelősségvállalásában is. Előszeretettel áll olyan kezdeményezések mellé, amelyek révén a jövő mérnökeit támogathatja. Legutóbb például a Neumann János Számítástechnikai Szakgimnázium színvonalas munkájához járult hozzá több mint negyven informatikai eszközzel.

Arról korábban is írtunk, hogy a magyar légiforgalmi szolgálat Társadalmi Felelősségvállalási Programjának fontos eleme az eszközadományozás. Azokat a kifogástalan állapotú, működőképes eszközöket, amelyeknél a vállalat belső szabályzatai bizonyos időközönkénti cserét írnak elő, különböző szervezeteknek, gyermekekkel foglalkozó létesítményeknek (iskoláknak, óvodáknak) adják át. Ezek főként számítógépek, hálózati készülékek, illetve monitorok, amiket biztonsági okokból kell lecserélni, a támogatott intézmények azonban még hosszú éveken át használhatják őket.

Gyermekeket segítenek az új életre kelő számítógépek

Közhely, hogy az informatika ma már megkerülhetetlen szereplője életünknek, és az oktatásban is mind nagyobb előnyt, illetve hátrányt jelent az ilyen eszközök megléte vagy hiánya. Mégis előfordul, hogy egy-egy intézmény nem rendelkezik elegendő vagy megfelelő minőségű számítástechnikai eszközzel, ami negatív hatással lehet fejlődésükre, oktatásukra is.

Az ilyen típusú segítségnyújtás a társaság számára még inkább felértékelődik, ha az adományok a jövő infokommunikációs szakembereinek, fejlesztőmérnökeinek tudásszerzéséhez járulnak hozzá. A HungaroControl ugyanis nemcsak a légiforgalmi irányítást támogató, innovatív megoldások kidolgozását tartja fontosnak, hanem az utánpótlás-nevelést is. Ennek érdekében számos egyetemmel ápol gyümölcsöző kapcsolatot, évről évre megszervezi kutatás-fejlesztési témájú diákversenyét, a Fenntarthatósági Témahét szakmai partnereként előadásokat szervez középiskolás tanulóknak, és iskoláknak segít oktatási programjuk minőségi megvalósításában.

A vállalat ezúttal a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma számára biztosított 44 értékes Cisco hálózati eszközt – hozzáférési pontokat és a vezeték nélküli vezérlőket –, amelyek a hálózati informatikai ismeretek még eredményesebb elsajátításában támogathatják az intézmény diákjait.

Menyhárt Erika, a Nemumann János Számítástechnikai Szakgimnázium intézményvezetője és Kiss Anita kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgató

Menyhárt Erika, a szakgimnázium igazgatója szerint ezek a hálózati készülékek nagyban segítik a tanulókat az iparban használatos technológiák gyakorlati alkalmazásának megismerésében. Ugyanakkor hozzájárulnak ahhoz, hogy a virtuális eszközök mellett a fizikai eszközökkel is találkozva adaptálható, használható tudással kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

Nagyon köszönjük, hogy a HungaroControl jóvoltából fejleszthetjük diákjaink kompetenciáit, találkozhatnak ezekkel az eszközökkel, és ki is próbálhatják azokat, ezáltal komoly előnyre tehetnek szert a későbbi munkakeresésnél

– mondta az intézmény vezetője.

A hozzáférési pontok és wireless vezérlők beüzemelésében a Cisco System Magyarország Kft. segíti az iskolát. Az infokommunikációs vállalat a Hálózati Akadémia program kertében több mint 20 éve támogatja a magyar Informatikai oktatást, és ezzel párhuzamosan a szakképzést.

„A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma az egyik legsikeresebb akadémiánk. Az iskolában kiemelkedő színvonalú szakmai műhelymunka folyik, amit bizonyít a számtalan innovatív kezdeményezés és a szakmai versenyeken történő eredményes részvétel is” – ismertette Dalos Ottó, a Cisco System Magyarország Kft ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a Neumann volt az egyik pilot iskola, ahol tavaly a Cisco Webex technológiát és a Cisco Webex Boardokat oktatási környezetben kipróbálták. A projekthez kapcsolódó programozói versenyt is egy háromfős Neumannos csapat nyerte.

A HungaroControltól kapott eszközökkel az iskola újabb lehetőséget kap az oktatás színvonalának emelésére

– összegezte az ügyvezető igazgató.

Cimkék:

Kategóriák: